Sípok

SÍPOK

Régiesen sipoly, sipó, szűltü (süvöltő a moldvai csángóknál). A síp-félék igen régi hangszereink közé tartoznak. Akárcsak a dob, a sípzene is ősi hitvilágunkat idézi.
A sípok nádból, csontból, fából, néha bürökből készülnek. Méretük, lyukszámuk különböző, s vannak billegtető lyuk nélküliek is. A sípok közé tartozik:
Fűzfasíp a furulya hangképző nyílás nélküli, gyerekjáték változata. Tavasszal készítik a fűzfa fiatal ágából, amikor a héja a legkönnyebben leválik. Héját ütögetéssel megpuhítják, lehúzzák. Egyik végén kis nyílást vágnak, eléje egy ékszerű részt illesztenek. Másik végébe a belső fának egy részét visszatolják. Sípoló hangot ad.
Fűzfasíp
Fűzfasíp
Cserépsíp gyermekjátéknak készült állat alakú ajaksípok. Sípszerkezete olyan mint a közönséges furulyáé. A cserépsípot a nép aszerint nevezi el, hogy mit ábrázol (kakas, bika, madár) vagy mihez hasonlít a hangja (kakukk). A síp testén van egy-két hangképző nyílás. Néha vizet öntenek bele, amitől madárcsicsergés szerű hangot ad.
Cserépsíp
Cserépsíp
Nádsíp könnyen elkészíthető, igénytelen, ősi hangszer. Kiszedték a nádszál belsejét, egyik végének oldalába kis nyelvet vágtak és hat hangzónyílást fúrtak rajta. Akkor használták ha komolyabb muzsika, mint furulya vagy duda, nem volt kéznél.
Nádsíp
Nádsíp
Kétfúvókás pásztorsíp (kettős tilinkó), Baranya: Bodzafából, fűzfából és jávorfából készítik. A munkába vett fát tüzes vasdarabbal tágítják, és kívül-belül csiszolják; esetleg nádsíppal bélelik. A fúvókát és a hangréseket nagy gonddal kifaragják, mert a furulyát a lyukak távolsága szerint lehet behangolni.
Dudasípszár, azaz tömlő nélküli dupla furulya, kemény, főleg szilvafából készül. Hangja a dudáéhoz hasonló.
Dudasíp, ez is kettős síp, bodzafából. A kettős sípokat egyszerre fújják szájból.
Dudasípszár
Dudasípszár
Regössíp, a regölő legények hangszere, teste lopótökből készül. A megszólaltató tollsípot úgy helyezték el bennük, hogy a kivájt lopótöktest felső nyílását egymásba illő  fagyűrűkkel  szűkítették össze  a toll vastagságára. A regös sípot a töröksíp egyszerű változatának tekinthetjük.
Regössíp
Regössíp