A Magyar Cserkészet Története

Cserkészliliom - Hungarian Scout emblem
Cserkészliliom – Hungarian Scout emblem

A MAGYAR CSERKÉSZET TÖRTÉNETE

1907-ben indult a cserkészet Angliában, azzal a céllal, hogy az életre jól felkészült, testben és lélekben egészséges fiatalokat neveljen. Rövidesen a világ legelterjedtebb ifjúsági mozgalmává vált. Ennek oka abban rejlett, hogy minden nép képes volt a cserkészetet átvenni, ifjúsága sajátos nemzeti kincsévé tenni.

Magyarországon 1909-ben alakultak az első cserkészcsapatok. A magyar cserkészet gyors fejlődését és magas színvonalát bizonyította, hogy 1933-ban Magyarország rendezhette a nagysikerű gödöllői cserkész világtalálkozót (jamboree). A jellemes, egészséges, hasznos fiú-ideál megvalósítása mellett a magyar cserkészet a nemzeti újjászületés zászlóvivője is volt a trianoni Magyarországon.

1948-ban, amikor a kommunista kormány betiltotta a cserkészetet, külföldön folytatódott a magyar cserkészet. Ma már a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSz) 70 csapata, 4000 cserkésze négy földrészen működik: Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában. A szétszórtságban élő magyar cserkész feladata kettős: becsületes polgára a befogadó országnak és hűségesen szolgálja magyarságát. A KMCSSz az egyetlen szövetség a világon, melynek tagjai négyes fogadalmat tesznek. Isten, haza, embertársak mellett, a magyarság szolgálatát is vállalják.

A vasfüggöny leomlása után azonnal megindult a cserkészet Magyarországon és az elszakított területeken. A külföldön működő magyar cserkészek erőteljesen segítették a több mint negyven évig tiltott mozgalom újraindulást az egész Kárpát-medencében. Vezetőképző táborokat szerveztek részükre, könyvekkel és felszereléssel támogatták munkájukat. Szoros baráti kapcsolat fűzi egybe a külföldi és kárpátmedencei Magyar Cserkészszövetségeket. A magyar cserkész ma már testvéri fogadtatásra talál a világ minden táján.

***

CSERKÉSZTÖRVÉNYEK

1. A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond.

2. A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának, embertársainak és magyarságának tartozik.

3. A cserkész ahol tud segít.

4. A cserkész minden cserkészt testvérének tekint.

5. A cserkész másokkal szemben gyengéd, magával szemben szigorú.

6. A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.

7. A cserkész feljebbvalóinak jólélekkel és készségesen  engedelmeskedik.
8. A cserkész vidám és meggondolt.
9. A cserkész takarékos.
10.   A cserkész testben és lélekben tiszta.