Budapest Exit

Téglás Csaba
Téglás Csaba

BUDAPEST EXIT

Téglás Csaba
Könyvismertetés
Téglás Csaba Újszászon, Magyarországon született és 1956-ban 26 évesen menekült külföldre. 1967 óta skót feleségével White Plains-ben, az Egyesült Államokban él. A Budapest Exit című nagysikerű könyvét, melyben magyarországi életének emlékeit és tapasztalatait veti papírra, fiai ösztönzésére írta, akik nem tudtak betelni elbeszéléseivel.

Budapest Exit memoár keretében foglalkozik a második világháború, a Holocaust, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel és a Kárpát-medence kisebbségi problémáival, és magyar szemszögből tekintve mutatja be a történelmi tényeket. A könyvet elsősorban amerikaiaknak szánta, de ugyanúgy fontos a magyarok számára is, elsősorban azoknak, akik nem éltek diktatúrák alatt.

Téglás könyve több oldalnyi eredeti fényképet és Szalay Lajos, neves grafikus (1907-1995), a magyar tragédiákat mélyen kifejező csodálatos rajzait tartalmazza. A második világháború eseményei és 1956 számtalan művész lelkét megérintette.

Könyvborító
Könyvborító

Budapest Exit-ről sok kiváló kritika jelent meg országszerte amerikai újságokban és folyóiratokban. Legtöbb kritika külön kiemeli a kisebbségek problémáját. A Library Journal folyóirat felhívja az amerikai könyvtárak figyelmét az érdemleges új könyvekre. Az 1998. júliusi számában (111 old) melegen ajánlotta a Budapest Exit-et az általános olvasóközönség számára. Erre a kritikára hivatkozva, könyvtári tagok kérhetik azokat a könyvtárakat, melyeknek nincs meg Budapest Exit, hogy vegyék meg.

Budapest Exit kiadója a tekintélyes Texas A & M University Press. A könyv megrendelhető a kiadónál, beszerezhető nagyobb könyvesboltokban (Barnes & Noble, Borders) és az Interneten.

***